nieuws

24 dec 2002, 00:12

Kinderen met astma krijgen teveel ontstekingsremmers

Kinderen met astma krijgen vaak een te hoge dosis ontstekingsremmers toegediend. Dit heeft negatieve bijwerkingen op de groeisnelheid, de botopbouw- en afbraak en op de bijnieren van de patiëntjes. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van longarts M. Visser van het Academisch Ziekenhuis in Groningen (AZG).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vrijwel alle kinderen met astma gebruiken ontstekingsremmers, zogenoemde inhalatiesteroïden. Visser onderzocht bij astmapatiënten tussen de 6 en 10 jaar welke behandeling met ontstekingsremmers het meest effectief en veilig is. Zowel in Nederland als daarbuiten wordt voorkeur gegeven aan een behandeling met een hoge dosering die elke twee maanden wordt afgebouwd tot een lage dosis. De onderzoeker heeft deze behandeling vergeleken met een methode waarbij continu een ‘gemiddelde’ dosis wordt voorgeschreven.
Uit het onderzoek van Visser komt naar voren dat de behandeling met hoge dosis een grotere kans op bijwerkingen geeft en bovendien op de lange termijn minder effectief is. Hoewel de bijwerkingen verdwijnen als de dosis wordt verlaagd, concludeert Visser dat artsen beter een lage dosering kunnen voorschrijven. Een lage dosering heeft helemaal geen bijwerkingen en is net zo effectief, zo blijkt uit het onderzoek.
Visser verrichte zijn onderzoek met het middel Fluticason. Volgens de onderzoeker ligt het in de lijn der verwachtingen dat de overige twee veel gebruikte ontstekingsremmers dezelfde onderzoeksresultaten opleveren.
11 Procent van de Nederlandse kinderen heeft last van infecties aan de luchtwegen. Dit aantal neemt al jaren gestaag toe, onder meer door veranderde eet- en leefgewoontes.