nieuws

12 jul 2001, 00:12

Kindercd-rom tegen viezeriken

Kinderen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs kunnen door een speciale weerbaarheidscd-rom leren hoe zij zich weerbaar moeten opstellen in dreigende situaties.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De cd-rom biedt informatie over onder meer seksueel misbruik, pesten en machtsmisbruik. “Je kan bijvoorbeeld het knopje ‘viezeriken’ aanklikken,” legt Herman Vos, bedenker van het programma, uit, “en dan wordt uitgelegd hoe je moet reageren als je oog in oog komt te staan met een potloodventer.” De teksten zijn voorzien van gekleurde en bewegende animaties, waarbij trouwens geen intieme delen zijn te zien, benadrukt Vos.
Het programma geeft bovendien tips over hoe je je moet redden uit vervelende situaties. “We leren de kinderen dat je in geval van nood geen ‘help!’ maar ‘brand!’ moet roepen, omdat brand sensatie betekent,” geeft Vos als voorbeeld. En als je niet zo hard kan schreeuwen kan een fluitje uitkomst bieden, leert de cd-rom.
De cd-rom is geschikt voor kinderen van acht jaar tot twaalf jaar. “Maar ook pubers vinden de informatie en plaatjes schitterend,” weet Vos.