nieuws

26 jul 2012, 16:04

Kijkwand voor zeehonden in oost-Groningen bij Punt van Reide

Het Groninger Landschap heeft een zeehondenkijkwand aan de Punt van Reide aangepast. De wand bestond uit drie lossen schermen waar mensen tussendoor konden lopen. Deze constructie werkte volgens gegevens van de zeehondencrèche in Pieterburen te verstorend voor de zeehonden. In afstemming met de crèche en met waterschap Hunze en Aa’s is de wand nu aangepast tot één breed scherm op de dijk. Ook is een afrastering aangebracht zodat bezoekers goed naar de wand worden geleid zonder dat dat de zeehonden verstoort.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Inmiddels liggen er ruim 350 zeehonden op de zandplaten bij de Punt van Reide. Het gaat om zowel mannetjes, vrouwtjes als een groot aantal jonge zeehonden. De jonge dieren wordt in het water bij de Punt geleerd te zwemmen en te jagen naar vis.


Het gebied rond polder Breebaart trekt jaarlijks vele tienduizenden bezoekers. Het Groninger Landschap, het waterschap Hunze en Aa’s en de zeehondencrèche in Pieterburen besloten vorig jaar om de kijkwand te plaatsen om te voorkomen dat mensen de dijk opklimmen en zo de zeehonden verstoren.

De dieren schrikken namelijk van bewegende silhouetten op de dijk, maar wennen wel aan een kijkwand zolang de mensen er maar achter blijven en er niet naast of voor gaan staan. De kijkwand wordt in de herfst, bij het begin van het stormseizoen weer verwijderd.