nieuws

14 mrt 2012, 22:10

Kies je graf in Groningen: grote prijsverschillen

De gemeente Groningen vindt dat het voor mensen met verschillende beurzen mogelijk moet blijven om een begraafplaats te huren. Daarom zijn er graven te huur, in prijs variërend van 705 euro tot 6305 euro. En dat voor een periode van dertig jaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeente Groningen beschikt over een ruime keuze aan begraafplaatsen waar nabestaanden hun dierbaren een laatste rustplaats kunnen geven. Uitgangspunten in het beleid van de gemeente ten aanzien van begraven zijn het bieden van kwaliteit, capaciteit, keuzevrijheid en het betaalbaar houden van begraven. De keus voor cremeren of begraven mag wat betreft de gemeente Groningen geen financiële keuze zijn. Dat betekent dat er graven beschikbaar moeten zijn tegen kosten die overeenkomen met cremeren.

Kwaliteit
Begraafplaatsen zijn meer dan locaties om overledenen te begraven. Door hun vaak parkachtige uitstraling zijn het ook rustpunten in de drukte van de stad. Kwaliteit biedt de gemeente door begraafplaatsen goed te onderhouden en waardevolle elementen te beschermen.

Capaciteit en keuzevrijheid
Voldoende ruimte op de verschillende begraafplaatsen is een vereiste om nabestaanden een keus te geven bij het kiezen van een locatie, het soort graf en de vormgeving hiervan.

Betaalbaar houden van begraven
Voor de begraafplaatsen in de gemeente Groningen gelden verschillende tarieven voor begraven. Op iedere begraafplaats huurt men een graf voor dertig jaar, maar in Hoogkerk en Noorddijk kan dit voor € 705,00, terwijl een graf met twee verdiepingen op Selwerderhof € 2.232,00 kost.


Aan begraven op de monumentale begraafplaats Esserveld, waar nog maar een beperkt aantal graven beschikbaar is, hangt een prijskaartje van € 6.305,00.