nieuws

17 jul 2009, 09:09

Keur aan nationaliteiten dwingt tot vaccinatie

Het feit dat er zich aan boord van het cruiseschip Equinox bemanningsleden van meer dan zestig nationaliteiten bevinden, is voor de Hulpverleningsdienst (HVD) in Groningen reden geweest de rederij van het schip te adviseren alle opvarenden preventief in te laten enten tegen de mazelen. Omdat niet bekend is of deze mensen in hun geboorteland gevaccineerd zijn tegen het zeer besmettelijke virus, moet het zekere voor het onzekere worden genomen, zo maakte een woordvoerder van de HVD vrijdag bekend tijdens een persconferentie. Alle Nederlanders geboren na 1975 zijn wel ingeënt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De eigenaar van de Equinox, rederij Celebrity Cruises uit het Amerikaanse Miami, heeft vijftien medewerkers van de medische staf vrijgemaakt om de 2100 bemanningsleden en passagiers te vaccineren. De vrijwillige vaccinatie vindt plaats in een tent in de Eemshaven en gebeurt onder supervisie van de HVD.
De passagiers maken op uitnodiging naar de Meyer Werf in Papenburg, waar het schip gebouwd is, een tocht naar het het Engelse Southampton. Het gaat voornamelijk om mensen uit de reiswereld die vrijdag vanuit heel Europa met bussen naar de Eemshaven worden vervoerd.

Omdat de genodigden vrijdag aan het begin van de middag nog niet in de Eemshaven waren gearriveerd, is niet bekend of er ook annuleringen plaats zullen vinden. Wie besluit zich niet te laten vaccineren, mag wel gewoon mee op het schip.

De twee zieke bemanningsleden zijn inmiddels aan de betere hand en gaan mee naar Engeland. Zij hoeven niet in quarantaine.