nieuws

24 dec 2001, 00:12

Kerstbomen Grote Markt en Vismark toch verwijderd vóór Oud en Nieuw

De kerstbomen op de Grote Markt en de Vismarkt zullen ook dit jaar niet blijven staan tot na de jaarwisseling. Eerder had Groningen City Club, die de bomen elk jaar aan de stad schenkt, de toezegging gekregen dat ze tot 2 januari volgend jaar mochten blijven. Maar bij nader inzien achtte de brandweer het risico dat er in de oudejaarsnacht iets mis zou gaan te groot

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Beide bomen worden daarom op 27 december - direct na de kerstdagen - weggehaald. GCC vindt dat jammer, maar stelt net als de brandweer de veiligheid voorop.
Ondanks deze kleine teleurstelling is GCC toch erg tevreden over de kerstbomen. Zoals elk jaar maken de binnenstadsondernemers er een punt van om de grootste boom van het noorden te hebben. En dat is weer gelukt: de boom op de Grote Markt was dit jaar bijna 25 meter hoog, de hoogste van het noorden en zelfs bijna een meter hoger dan die van de paus op het Sint Pietersplein!
Daar hoort overigens wel een kleine kanttekening bij: deze lengte is gemeten toen de boom net gekapt was. Vanwege een rare kronkel in de stam moest er echter gelijk al 1,5 meter van de stam afgehaald worden zodat de boom in het Gat in de Grote Markt zou passen. Om vervolgens te zorgen dat de boom daar ook stevig in bleef staan en niet bij de eerste de beste storm zou bezwijken, verdween nog eens een kleine 2 meter onder de grond … Voor de liefhebber nóg een paar kerstboomcijfers: samen waren de bomen op de Grote Markt en de Vismarkt ruim 42 meter hoog, versierd met meer dan 1000 lampjes en een dikke honderd jaar oud.