Nieuws

Kerncentrale voor provincie Groningen onbespreekbaar

De provincie Groningen weigert in te gaan op een uitnodiging van het ministerie van VROM om te praten over mogelijke vestiging van een kerncentrale in de Eemshaven. De provincie heeft een uitnodiging om naar Den Haag af te reizen afgeslagen, zo meldde een woordvoerster van de provincie Groningen donderdag. De provincie Groningen weigert in te gaan op een uitnodiging van het ministerie van VROM om te praten over mogelijke vestiging van een kerncentrale in de Eemshaven. De provincie heeft een uitnodiging om naar Den Haag af te reizen afgeslagen, zo meldde een woordvoerster van de provincie Groningen donderdag.


Leestijd: < 1 minuut

Het Rijk onderzoekt welke locatie in Nederland mogelijk geschikt is voor de bouw van een tweede kerncentrale. Behalve de Eemshaven zijn ook de Maasvlakte en Borssele in beeld.

De provincie Groningen heeft in het Provinciaal Omgevingsplan (POP) 2009-2013 vastgelegd dat een kerncentrale binnen de provinciegrenzen geen optie is. Het afvalprobleem en de risico’s van kernenergie zijn voor de provincie onder andere argumenten de bouw van een kerncentrale af te wijzen.

De ontmoetingen in Den Haag stonden gepland voor 21 september en 14 oktober. De provincie onderzoekt wel de mogelijkheid een waarnemer te sturen.