nieuws

20 dec 2009, 08:08

Kerkje Garsthuizen mooiste pand van Nederland?

Het kerkje in Garsthuizen is in de race om te worden verkozen tot het mooiste pand van Nederland. De verkiezing wordt georganiseerd door SBS6, die tevens een geldprijs van 1 miljoen euro aan de titel verbindt. Het kerkje is door de productieleiding van 'Het mooiste pand van Nederland' op het laatste moment toegevoegd aan de lijst van deelnemers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In totaal werden daarvoor 16 projecten uitgenodigd voor een eerste pitch, waaronder nog twee andere Groningse projecten (De Borg van Wedde en natuurreservaat Sassenhein uit Haren). Daar waar de afvaardiging uit Garstenhuizen uit slechts drie personen bestond, kwamen de andere projecten met bussen vol naar Hilversum.

Bij de pitch moest de afvaardiging een presentatie geven aan de vakjury van restauratiedeskundigen en architecten. Zij beoordeelden of het gepresenteerde project in aanmerking zou kunnen komen voor 'het Mooiste Pand van Nederland'. Na een lange dag viel de helft van de zestien deelnemers af. En het kerkje in Garsthuizen zat daarbij, in tegenstelling tot Haren en Wedde.

Binnenkort komt de jury in Garsthuizen langs om het project te bekijken en te beoordelen. Als de kerk wederom doorgaat, begint in februari al de restauratie met geld van dit programma. Een aantal weken wordt deze restauratie dan gevolgd via reality tv. Uiteindelijk blijven er 2 panden over die strijden voor 1 miljoen euro.

De opnamen van dinsdag 16 december jl. zijn op woensdag 17 februari om 20.30 uur bij SBS 6 in het programma ‘Het Mooiste Pand van Nederland’ te zien in een uitzending die maar liefst twee uur duurt.