nieuws

13 aug 2008, 09:09

Kerk Garsthuizen als enige Groninger kerk in race om 1 miljoen euro

De kerk van Garsthuizen (bij de Eemshaven) is het enige Groningse project dat landelijk mee doet aan een race om 1 miljoen euro. Deze, in grote staat van verval verkerende kerk, doet namelijk mee aan een televisieserie ‘De Restauratie’. De winnaar van de competitie kan voor een miljoen euro een gebouw opknappen. In Garsthuizen wil men de komende maand zoveel mogelijk publiciteit krijgen in de hoop dat Groningers en oud-Groningers na de eerste uitzending op 18 september massaal een sms-sje sturen waardoor de kerk kan winnen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vanaf donderdag 18 september wordt bij de AVRO op Nederland 2 de derde reeks uitgezonden van Restauratie. In de hoofdrol staan vervallen gebouwen die ooit het aanblik van een dorp, stad of streek bepaalden, maar er nu in vervallen en zorgwekkende toestand bijstaan. Deze gebouwen ‘strijden’ om maximaal één miljoen euro restauratiebudget. Na acht reguliere afleveringen zal in de live finale op woensdag 12 november bekend worden welk van de zestien deelnemende gebouwen de winnaar is van die felbegeerde hoofdprijs.

De genomineerde gebouwen:
1. Het roofdierenverblijf van de diergaarde in Rotterdam (Zuid-Holland)
2. NH Kerk van Garsthuizen (Groningen)
3. Strandbad Winterswijk (Gelderland)
4. Kwekerij Veelzorg (Zuid-Holland)
5. Radiotelescoop CAMRAS te Dwingeloo (Drenthe)
6. Boezemmolen nr. 6 te Haastrecht (Zuid-Holland)
7. Racing Club Heemstede (Noord-Holland)
8. Dierense Sjoel (Gelderland)
9. Stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’ te Medemblik (Noord-Holland)
10. De Bottelarij van Bolsward (Friesland)
11. De Veerensmederij, Amersfoort (Utrecht)
12. Villa Jongerius, Utrecht (Utrecht)
13. De Hofboerderij Keukenhof, Lisse (Zuid-Holland)
14. Eerste Openluchtschool, Amsterdam (Noord-Holland)
15. NH Kerk Groede (Zeeland)
16. Kasteel Eckart, Eindhoven (Noord-Brabant)

Presentator Frits Sissing wordt ook dit seizoen op zijn ontdekkingsreis door de gebouwen bijgestaan door Karel Loeff (architectuurhistoricus) en Marieke van Zanten (kunsthistorica).

"Het is weer fantastisch om door heel Nederland te gaan en op ongekend mooie plaatsen te komen. De diversiteit aan gebouwen is nog nooit zo groot geweest en het is fantastisch om te zien hoe betrokken mensen zijn bij het behoud van deze ooit prachtige gebouwen. Meer dan andere jaren wordt de noodzaak om in actie te komen duidelijk. Dit culturele erfgoed mag niet verloren gaan. Ik ben blij dat de AVRO, samen met de BankGiro Loterij en Endemol Nederland, zich ook voor een derde keer inzet voor het behoud van de toekomst van onze geschiedenis", aldus de presentator.

In fraaie reconstructies wordt ook het verleden van de gebouwen levensecht in beeld gebracht. Tijdens en na de uitzending krijgt de kijker de kans om via de telefoon of per sms op zijn of haar favoriete gebouw stemmen.

De hoofdprijs van één miljoen euro restauratiegeld wordt beschikbaar gesteld door de BankGiro Loterij.
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij kan jaarlijks, dankzij haar deelnemers (meer dan 900.000 mensen in 2007), vele tientallen miljoenen (53 miljoen euro in 2007) uitkeren aan musea en andere culturele instellingen in Nederland. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld belangrijke kunstwerken aankopen, die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie. Met het programma Restauratie wil de BankGiro Loterij aandacht geven aan cultureel erfgoed, de kijkers bewust maken van de prachtige objecten die ons land rijk is en aandacht vragen voor de soms alarmerende staat waarin een aantal van die objecten verkeren.


Restauratie, vanaf donderdag 18 september om 19.25 uur bij de AVRO op Nederland 2.