nieuws

30 okt 2008, 12:12

Kerk beschadigd door aardbeving in Groningen

De kerk in het noord-Groningse dorp Garsthuizen is beschadigd door de aardbeving van donderdagmorgen in de provincie Groningen. Door de beving is pleisterwerk naar beneden gekomen en zijn scheuren in muren ontstaan onder meer bij het monumentale orgel en bij het graf van een adellijke familie, aldus een woordvoerder van een stichting die eigenaar is van de kerk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De aardbeving deed zich omstreeks zeven uur voor in een gebied in- en rond de gemeente Loppersum. Het dorpje Garsthuizen ligt in deze gemeente. Toen bewoners in de loop van de ochtend de kerk inspecteerden bleek dat deze duidelijk schade heeft opgelopen door de beving.
*
‘Onze kerk verkeert al jaren in slechte staat. Daarom ook doen we mee aan de AVRO-televisieserie ‘De Restauratie’. Maar sinds de aardbeving is de staat waarin de kerk verkeert duidelijk verslechterd’, zegt woordvoerder Marie-Lou Gregoire van de stichting die zich inzet voort het herstel van de kerk. Volgens haar is nog niet uitgezocht hoe groot de omvang van de de schade is. Door de beving is pleisterwerk naar beneden gekomen, muren zijn gescheurd en glaswerk is beschadigd. ‘We zullen onderzoeken of het zinvol is om een schadeclaim in te dienen’, aldus de woordvoerder.