nieuws

19 dec 2008, 09:09

Kentekens Groningse automobilisten op de foto

Kentekens van automobilisten in Groningen worden binnenkort door camera’s vastgelegd. Sinds april hangen boven de A28 in Zwolle al camera’s waarmee nummerborden worden geregistreerd. Deze proef wordt nu uitgebreid naar Drenthe en Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De beelden van de camera’s worden vergeleken met kentekens van bekende criminelen. De politie is in onderhandeling met Rijkswaterstaat om onder meer ten zuiden van Groningen ook camera's boven de A28 te plaatsen. Details daarover wil de recherche niet kwijt.

De politie vroeg eerder dit jaar een vergunning aan voor de plaatsing van acht camera's ten zuiden van het Julianaplein (A28) bij Groningen. Omdat het portaal waar de camera's aan komen te hangen in het voorjaar wordt verwijderd vanwege de reconstructie van het verkeersplein, wordt nog onderhandeld met Rijkswaterstaat over een alternatieve locatie.

De apparatuur is bedoeld in de strijd tegen mobiel banditisme, zoals de politie het omschrijft. Bij mobiel banditisme doen groepen criminelen in een nacht meerdere plaatsen aan om bijvoorbeeld op grote schaal inbraken te plegen.

De bekendmaking van de proef leidde in mei tot kritiek van onder meer het College Bescherming Persoonsgegevens. Die hekelt het monitoren van alle weggebruikers in de strijd tegen criminaliteit. In Noord-Nederland moet een netwerk van camera's ontstaan.