nieuws

10 feb 2012, 10:10

Kenniscafé in Groningen volledig gewijd aan Liefdesverdriet

Alles over liefdesverdriet kan men leren tijdens een bijzonder Kenniscafe van Studium Generale in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wie kent het niet: liefdesverdriet, het gevoel alsof je hart gebroken is? Recentelijk werd aangetoond dat het verlies van een geliefde letterlijk een gebroken hart kan veroorzaken: het verlies doet de kans op een hartaanval sterk toenemen. Liefdesverdriet zit dus niet alleen tussen de oren. Wat is het verband tussen verdriet en hartfalen? En zijn er manieren om het leed te verzachten?
Alex van den Berg gaat in gesprek met deskundigen tijdens het komende Kenniscafé op donderdag 23 februari in ForumImages, Hereplein 73 te Groningen, aanvang 17.00 uur. Meer informatie

De geestelijke en fysieke pijn die je voelt bij liefdesverdriet doen denken aan een depressie, maar zijn daar ook wetenschappelijke aanwijzingen voor? Wat gebeurt er precies in de hersenen als je liefdesverdriet hebt? En zijn er verschillen in hoe mannen en vrouwen dit verdriet ervaren?

Gasten


Alex van den Berg spreekt met neurobioloog Gert ter Horst over zijn onderzoek naar liefdesverdriet bij jonge vrouwen en de link met depressie; met psychiater Peter de Jonge over het verband tussen depressie en hartfalen; en met relatietherapeut Jannie van den Ende over het onbegrip en verdriet die ontstaan door een gebrek aan goede communicatie.

Kenniscafé Groningen


In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen in samenwerking met Science LinX, de UK en het Groninger Forum. De site Kennisdebat van de RUG biedt meer achtergrondinformatie en de mogelijkheid om te discussiëren over de thema’s: www.rug.nl/kennisdebat.