Nieuws

Kampioensaspiraties FC Groningen kunnen in de ijskast

FC Groningen heeft zondagmiddag de competitie hervat met een nederlaag. In de Euroborg verloor de FC de topper tegen FC Twente met 2-1. Door de verliespartij kan Groningen de eventuele aspiraties richting het landskampioenschap voorlopig weer in de ijskast zetten. Het verschil met koploper PSV en nummer twee FC Twente is nu opgelopen tot respectievelijk zeven en zes punten. FC Groningen blijft vierde in de Eredivisie met 37 punten uit 20 wedstrijden.

Leestijd: 3 minuten

De bijna 22.500 toeschouwers zagen de beslissing vallen in de slotfase. Invaller Theo Janssen had in de 81e minuut een prachtige pass in huis richting spits Marc Janko . De aanvaller ontsnapte aan zijn tegenstander en schoot van dichtbij bij de tweede paal fraai raak in de rechter benedenhoek. Jonas Ivens mocht zich het doelpunt aanrekenen doordat hij zijn tegenstander veel te makkelijk uit de rug te laten lopen. Het was al de tweede treffer van de Oostenrijker in de wedstrijd, want vijf minuten voor rust tekende hij voor de gelijkmaker. De thuisploeg nam in de 33e minuut een voorsprong door een mooi doelpunt van Tim Matavz. Thomas Enevoldsen had veel ruimte aan de rechterkant en zijn voorzet werd op waarde geschat door Matavz. De topscorer kwam goed voor zijn directe tegenstander Douglas en tikte de bal met een simpele voetbeweging in de verre hoek; 1-0. Een echte spitsengoal.

Groningen kon dus niet lang genieten van de voorsprong, omdat Janko in de 40e minuut tekende voor de gelijkmaker. Daar ging een fase van druk door de Tukkers aan vooraf. Doelman Luciano kreeg een schot van Wout Brama in eerste instantie niet klem. Dit leidde uiteindelijk tot een hoekschop, waarbij Groningen de bal uiteindelijk niet goed weg kreeg. Uiteindelijk legde de mee opgekomen Douglas de bal breed naar Janko, die vervolgens geen moeite had om van dichtbij binnen te schuiven; 1-1. Voor rust waren de kansen spaarzaam en wat dat betreft sprongen beide ploegen effectief met de mogelijkheden om. Dit had ook te maken met het feit dat beide teams aan elkaar gewaagd waren, waarbij de formatie van trainer Michel Preud’homme het iets betere positiespel liet zien.

Direct na rust werd Matavz nog een keer gevaarlijk bij de eerste paal, maar zijn inzet ging royaal over. Verder waren het vooral pogingen om gevaarlijk te worden. Dusan Tadic probeerde het een keer van afstand, Matavz schoot nog een keer naast en ook een inzet van Enevoldsen ging via een verdediger niet tussen de palen. In het tweede bedrijf was het meeste balbezit voor Twente en de gasten kregen ook de betere mogelijkheden. Zo kon aanvoerder Peter Wisgerhof in de 70e minuut makkelijk richting het vijfmeter-gebied gaan en zijn lage voorzet ging voor het doel langs, waarbij Maikel Kieftenbeld bij de tweede paal redding bracht door er een hoekschop van te maken. Na de voorsprong van Twente negen minuten voor tijd probeerde de ploeg van trainer Pieter Huistra er alles aan te doen om nog langszij te komen, maar de creativiteit en het geluk ontbrak.

Drie minuten na de 1-2 had het zelfs 1-3 moeten worden, maar Janko schoot van elf meter op de paal. De strafschop kwam er, omdat Luuk de Jong gewillig over de knie ging bij Ivens binnen de beruchte lijnen. Invaller Petter Andersson schoot nog een keer vanaf de rand van het strafschopgebied, maar zijn poging ging een meter naast. Met Nicklas Pedersen naast Matavz deed Groningen wat het kon, maar Twente was net een tikkie beter. Vooral de defensie van de gasten had in de slotfase weinig moeite met het opportunistische spel van de thuisploeg. Bijna alle kopduels werden door de verdedigers gewonnen. En zo kwam aan een einde aan een ongeslagen reeks thuiswedstrijden in de Euroborg. Sinds eind februari vorig jaar was Groningen al veertien wedstrijden ongeslagen in eigen huis. Het belangrijkste was echter dat FC Groningen is afgehaakt in de race naar het landskampioenschap.