nieuws

06 feb 2014, 09:09

Kamp: geen nieuwe langetermijncontracten

Minister Henk Kamp van Economische Zaken sluit de komende tijd geen nieuwe langetermijncontracten voor gaslevering. Kamp wil de ruimte hebben om ,,alle besluiten te kunnen nemen die nodig zijn'', zo liet hij de Tweede Kamer woensdagavond weten in het debat over de gaswinning in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De minister benadrukte ook dat er dit jaar echt niet meer dan de afgesproken 42,5 miljard kuub gas uit het gasveld in Groningen wordt gehaald. In 2013 werd nog bijna 54 miljard kuub naar boven gehaald, waarvan 3 miljard vanwege het koude winterweer. Dit jaar geldt 42,5 miljard kuub echt als bovengrens, aldus Kamp. Bij Loppersum, het meest getroffen gebied, gaat de productie terug van 17 miljard kuub naar 3 miljard. ,,Dit is het beste dat we op de korte termijn kunnen doen'', aldus de bewindsman.

Blij dat er afgelopen jaar meer gas uit de Groninger bodem werd gehaald dan vooraf was gedacht, dat was Kamp zeker niet. Maar hij greep niet in, omdat hij niet voldoende informatie had voor zo'n ingrijpende beslissing en omdat de gascontracten in binnen- en buitenland wel nagekomen moesten worden.

In 2013 was er in Groningen veel onrust toen bleek dat de aardbevingen zwaarder konden worden dan eerder werd aangenomen. Toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde de gaswinning zo snel mogelijk, zo veel mogelijk te verminderen en juist toen steeg de productie. ,,Ik vond in januari 2013 dat ik onvoldoende basis had zo'n besluit te nemen. Nu wel en het wordt ook onmiddellijk geëffectueerd. Ik kan het niet mooier maken'', aldus Kamp.