nieuws

16 feb 2003, 00:12

Kamer vraagt politie onderzoek advertentiefraude voort te zetten

De Kamer van Koophandel heeft de Regiopolitie Groningen zeer dringend gevraagd intensief te blijven speuren naar fraude met advertenties in de provincie Groningen. De Kamer is zeer teleurgesteld over het feit dat de Groningse politie heeft aangekondigd dit onderzoek op een laag pitje te zetten. En dat terwijl er recent zoveel successen zijn geboekt en er volgens de Kamer ook nog zeer veel te doen valt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens stafmedewerker Herman Kamminga van de Kamer van Koophandel hadden malafide-advertentieverkopers tot voor kort vrij spel in de provincie Groningen. Ze konden niet alleen hun gang gaan, ze deden dat ook. Daardoor bestookten ze tal van ondernemers in de regio, maar ook in de rest van het land met rekeningen voor niet geplaatste advertenties. ‘Wij krijgen dagelijks klachten uit het hele land over malafide acquisiteurs die werken vanuit Groningen’, zegt Kamminga. Volgens hem betekent het besluit van de Regiopolitie Groningen dat de advertentieverkopers, die de afgelopen maanden wel flink op de huid werden gezet, nu in hun vuistje lachen. Hij gaat er vanuit dat ze weer actiever zullen worden nu de Regiopolitie minder actief naar hen gaat speuren.
Woordvoerder P. Boomsma van de Regiopolitie Groningen zegt dat het een kwestie is van prioriteiten stellen. ‘We hebben de afgelopen manden veel werk gemaakt van ons onderzoek naar advertentiefraude. Dat heeft veel succes opgeleverd. Maar er zijn nu eenmaal veel meer zaken die onze aandacht vragen’, meent hij. Maar volgens hem zal de Regiopolitie Groningen de zaak beslist niet op z’n beloop laten, alleen is het nu geen speerpunt-project meer.
Boomsma vindt wel dat de advertentiefraude niet alleen een zaak is van politie en justitie. ‘Wij vinden het ook een verantwoordelijkheid van ondernemers. Die moeten hun zaakjes goed op orde hebben en dus gene nota’s betalen voor zaken die ze niet hebben besteld of geleverd hebben gekregen. De ondernemers moeten dus ook alert zijn.