nieuws

16 okt 2002, 00:12

Kabinet Balkenende sneuvelt in record-tijd; Groningse scheepsbouwers rouwen niet

Het kabinet-Balkenende is gevallen. VVD en CDA hebben hun steun aan het kabinet opgezegd, gezien het eeuwige geruzie bij de LPF. Een voorstel van de vanmorgen herkozen fractievoorzitter van de LPF Mat Herben om de twee ministers Heinsbroek en Bomhoff te vervangen, heeft het niet gered. Overigens heeft de afgetreden minister Heinsbroek van economischje zaken gisteren op de valreep nog wel een steunmaatregel voor de scheepsbouw afgekondigd. De Groningse werven zijn daar blij mee, maar vinden wel dat die maatregel veel te laat komt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, Gerrit Zalm, heeft zojuist laten weten dat hij vindt dat het kabinet er onmiddellijk mee moet ophouden. Hij heeft premier Balkenende gezegd dat er wat hem betreft beter nieuwe verkiezingen kunnen komen.
Wat de gevolgen van de val van het kabinet zijn voor Groningen is niet te zeggen. In elk geval betekent het dat de enige in Groningen woonachtige minister, de VVD-er Johan Remkes (binnenlandse zaken) demissionair wordt. Het zal van de nieuwe verkiezingen afhangen of hij terugkeert.
De Groningse scheepsbouw zal niet rouwen om het vertrek van minister Heinsbroek (Economische Zaken). Die was zeer traag met het verlenen van een steunmaatregel van 60 miljoen euro. Gisteren maakte Heinsbroek nog wel bekend dat hij die steunmaatregel geeft van 60 miljoen euro, die ingaat per 23 oktober.