Nieuws

Kabelbaan naar Groninger binnenstad gaat 25 miljoen euro kosten

Groningen krijgt mogelijk toch een kabelbaan die mensen vanaf hun parkeerplaats aan het Europapark zachtjes zoemend naar het UMCG en naar de Grote Markt zal brengen. De aanleg van een kabelbaan gaat 25 miljoen euro kosten. In de Groningse gemeenteraad kijkt men plotseling zeer welwillend naar dit initiatief, zo merkt de voorzitter van de fractie van de VVD in de Groningse gemeenteraad, Betty de Boer, op in haar weblog in de Digitale Stad Groningen. Volgende maand is er zelfs al een grote informatieavond in Huize Maas. Mevrouw de Boer:


Leestijd: 2 minuten

“Op 15 december a.s. is er een debatavond in Huize Maas over de kabelbaan. Mijn fractiegenoot Jan Evenhuis organiseert deze avond samen met de JOVD. Andere partijen waaronder de PvdA, CDA, D 66, CU, en de Stadspartij doen mee aan het debat. De Oostenrijkse kabelbaanfabrikant Doppelmayr houdt een presentatie die avond.

Het idee voor een kabelbaan – op het traject Europapark, UMCG, het Groninger Forum – kon in eerste instantie niet op steun rekenen bij B en W ondanks het enthousiasme van onder meer Marketing Groningen, de Groninger City Club en het UMCG. Nu de tram op dit traject is afgeblazen, komen de kaarten voor de kabelbaan anders te liggen. De kabelbaan is in staat om zo’n 2800 mensen per uur te vervoeren van het Europapark naar het UMCG, en de binnenstad.
Doppelmayer schat de kosten van een baan tussen het Europapark en de binnenstad op 25 miljoen euro. Bovendien kan de baan binnen een jaar gebouwd worden.”’

Sociale dienst weg uit binnenstad?

“Dan een andere hernieuwde werkelijkheid, en dat is het voornemen van het college om toch door te zetten met nieuwbouw op het Europapark voor de dienst Sozawe. De dienst Sozawe is nu nog gevestigd aan de Eendrachtskade.

Zonder nu al op de details in te gaan, wil ik een ding aansnijden. Met dit besluit wordt een belangrijk principe verlaten namelijk het behouden van functies en voorzieningen voor de binnenstad. Het valt zeer te betreuren dat deze discussie nu niet gevoerd gaat worden. Vorige colleges hebben er bewust voor gekozen om het UMCG en de rechtbank in de nabijheid van de binnenstad te behouden. Dit vertaalt zich in miljoenen bezoekers aan de binnenstad. Dit college laat dit principe varen.

Als gemeente heb je geen goed argument meer om bedrijven te behouden voor de binnenstad als je zelf nieuwbouw pleegt op een perifere locatie. We wilden toch geen Amerikaanse toestanden, met dode binnensteden? Het is een belangrijk besluit dat grote gevolgen kan op hebben op de lange termijn voor de binnenstad. “

Meer stadspolitiek: www.dsg.nl