nieuws

03 okt 2012, 15:03

Kabelbaan Groningen ‘technisch haalbaar’, aldus onderzoek

‘Een kabelbaan naar Groningen is technisch haalbaar. Er is de afgelopen jaren een snel groeiend aantal steden in de wereld dat de kabelbaan nu gaat inzetten in het openbaar vervoer, zoals Koblenz, Caracas, Londen en Rio de Janeiro. Met de fly-over die Groningen wenst is daardoor al veel ervaring opgedaan, en technisch moet het dus geen enkel probleem zijn om re realiseren.’ Dat is de conclusie van een woensdagmiddag in Groningen gepresenteerd onderzoek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het onderzoek werd gepresenteerd aan alle fractievoorzitters uit de gemeenteraad van Groningen. Dat gebeurde op de hoogste verdieping van het pand van ‘Springs’ aan de Grote Markt. Het betrof een onderzoek dat werd uitgevoerd door het bedrijf CUP dat ervaring heeft met de realisatie van kabelbanen.


Volgens het rapport worden er tegenwoordig al zoveel kabelbanen voor openbaar vervoer gemaakt dat ze prefab aangeleverd kunnen worden en daardoor snel te realiseren. In Groningen zouden ze –technisch gezien – al in 2015 gerealiseerd kunnen zijn.


Maar nu blijkt dat het technisch allemaal mogelijk is, zal eerst uitgezocht moeten worden of het financieel haalbaar is, met zo min mogelijk steun van de overheid. Daarvoor komt er nu een haalbaarheidsstudie die in maart klaar moet zijn