nieuws

20 jun 2002, 00:12

Justitie in gesprek over te laat aanleveren verdachte

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat praten met de dienst justitiële instellingen over het te laat aanvoeren van een gedetineerde bij de rechtbank in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Omdat de verdachte daar vrijdag niet op tijd werd afgeleverd, stuurde de rechtbank in Groningen de man direct naar huis, zonder hem te berechten. De dienst vervoer en ondersteuning, waar de dienst justitiële instellingen verantwoordelijkheid voor draagt, zegt al langere tijd te kampen met onderbezetting. Daarom is men niet altijd in staat om verdachten op het geplande tijdstip voor te leiden.
Volgens een woordvoerder van de leiding van het OM, het college van procureurs-generaal, is het de eerste keer dat een aanklager niet-ontvankelijk in een strafzaak is verklaard, omdat een verdachte niet op tijd was aangevoerd.
,,Naast het recente geval in Groningen zijn er in het verleden wel zaken bij het gerechtshof in Den Bosch aangehouden, omdat de verdachte niet op tijd op de zitting verscheen. Dit probleem is dan ook al eens besproken in een landelijk overleg met de directeur gevangeniswezen'', zegt hij. ,,Het college heeft begrip voor het zeer ingewikkelde logistieke proces van het aanvoeren van de verdachten, maar zou wel graag willen zien dat het transport van gedetineerden niet de loop van een rechtszitting beïnvloedt.''