nieuws

30 okt 2002, 00:12

Justitie houdt verdachte aan in 16-jarige Damsterdiepmoord

Het speciale team van de politie in Groningen dat zich bezig houdt met onopgeloste zaken heeft een verdachte aangehouden in een zestien jaar oude moordzaak. Dit heeft justitie dinsdag bevestigd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betreft de moord op de 34-jarige Wietske Bauer uit Leeuwarden. De vrouw werd in juli 1986 dood aangetroffen in de buurt van Groningen. De zaak kreeg de bijnaam ‘Damsterdiepmoord’, genoemd naar het water waarin het levenloze lichaam van de vrouw werd gevonden.
De verdachte zit al enige tijd vast. Justitie wil niet zeggen of de verdachte al eerder voor de zaak is aangehouden. Na de moord had de politie twee verdachten op het oog, maar moest deze weer laten gaan wegens gebrek aan bewijs.
De zaak is bijzonder, omdat hij officieel al verjaard is. Kort voordat de zaak vorige jaar gesloten worden, gaf de rechtbank toestemming voor een nieuw onderzoek. Het Nederlands Forensisch Instituut (NIF) heeft het afgelopen jaar oud sporenmateriaal met moderne technieken opnieuw onderzocht. Ook zijn oude getuigen opnieuw aan de tand gevoeld.
Eerder wist het zogenaamde cold case-team van de Groninger politie de moord op studente Anne de Ruijter de Wildt en drie vermoorde Groningse prostituees vele jaren na dato op te lossen.