nieuws

10 feb 2003, 00:12

JORRITSMA VERVANGT OPGESTAPTE BURGEMEESTER HAAKSMAN DELFZIJL

Burgemeester E. Haaksman van Delfzijl stapt op. Dat heeft hij maandagmorgen laten weten. Aanleiding voor zijn vertrek is de kritiek van de inspectie van het ministerie van VROM op de gemeente. Oud-minister Jorritsma wordt waarnemend burgemeester, zo heeft de provincie Groningen laten weten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In een vorige week gepubliceerd rapport stelt de inspectie dat de gemeente heeft verzuimd milieu- en hinderwetvergunningen die zij aan bedrijven had verstrekt te controleren.
Haaksman besloot dit weekeinde te vertrekken na een gesprek met commissaris van de koningin Alders. Volgens de burgemeester was de vertrouwensrelatie met de gemeenteraad verstoord. Hij denkt dat zijn vertrek een bijdrage kan leveren aan vernieuwing van de gemeentepolitiek in Delfzijl, waar al jaren sprake is van verstoorde verhoudingen.
Ook de wethouders in Delfzijl beraden zich momenteel op hun positie. Hierover geven zij uiterlijk dinsdag uitsluitsel. Door het recent uiteenvallen van de partij Gemeentebelangen, die deel uitmaakt van het college, heeft de coalitie geen meerderheid in de raad meer. De partij viel uiteen nadat wethouder Koning opstapte. In eerste instantie deed zij dit na aantijgingen over steekpenningen die zij had betaald aan haar fractievoorzitter, later stelde zij door fractieleider A. Bruininck te zijn aangerand.
Commissaris der Koningin Alders heeft ,,met respect kennis genomen’’ van het besluit van Haaksman. Hij stelt dat het vertrouwen van de inwoners van Delfzijl in het gemeentebestuur ernstig is beschaamd en dat er maatregelen moeten worden getroffen om dit vertrouwen te herstellen.