nieuws

21 nov 2008, 13:01

Jongerentheater uit Gaza 'mag niet naar Groningen'

Israël heeft een Palestijnse theatergroep Theatre Day Productions verboden de Gazastrook te verlaten voor een tournee door Nederland. Het toneelstuk The Game, een komedie over de schaarste in Gaza, zou ook in Groningen worden opgevoerd. De Stichting Groningen-Jabalya heeft de Theatergroep uitgenodigd. Het verzoek om de acht acteurs en assistenten door te laten is echter afgewezen. De acteurs behoren tot de theatergroep Theatre Day, die onder leiding van de Nederlandse regisseur Jan Willems sinds 1995 actief is in de Palestijnse gebieden. De tourneegangers zijn twintigers en een enkele dertiger, allen professioneel acteur of dramaleraar. In Nederland staan twintig voorstellingen gepland.Dat heeft een woordvoerder van de Groningse organisatie van het optreden vrijdag laten weten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is een gevolg van de blokkade die Israël rond Gaza heeft opgetrokken sinds Hamas in juni 2007 de kustenclave heeft overgenomen. Personen noch goederen mogen van Israël de Gazastrook verlaten zolang de beweging aan de macht is en een Israëlische soldaat gegijzeld houdt.


Weliswaar is er sinds enige maanden een bestand tussen Israël en Hamas gesloten, maar Israël weigert haar deel van de overeenkomst – het versoepelen van de blokkade – na te komen.
Zelfs ambassadeurs van EU-landen werden vorige week geweigerd. Ook de internationale persbureaus hebben bij Israël geprotesteerd omdat journalisten Gaza niet in mogen. De VN heeft laten weten dat ook voedsel de Gazastook niet meer binnenkomst, waardoor de voorraden nu op zijn.


De voorstelling op dinsdag 9 december in het Universiteitstheater zal wel doorgaan, maar met stand-ins voor de acteurs die nu in Gaza opgesloten zitten.