nieuws

04 feb 2002, 00:12

Jongerencentrum Vera verovert Amsterdam met concertposters

Op vrijdag 15 februari om 20.30 uur wordt in het Nationaal Pop Instituut aan de Prins Hendrik-kade 142 te Amsterdam de expositie geopend van gezeefdrukte concertposters van het Groningse poppodium Vera, waarna er optredens zijn van de Groningse groepen De Straaljagers en Whip-ster. De zaal is open om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De expositie, onder de titel Een Beknopt Historisch Overzicht Van Vera’s Zeefdruk Uitspattin-gen, zal worden geopend door Peter te Bos, vormgever en Claw Boys Claw-zanger. De tentoon-stelling is tot 15 april te bezichtigen op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur. Al sinds mensenheugenis, en met name sinds halverwege de jaren ’70, maakt Vera voor concer-ten in de Grote Zaal en de Kelderbar haar eigen posters. Deze posters worden door Vera-artworkers met de hand, en recentelijk uiteraard geholpen door de computer, ontworpen en ge-zeefdrukt. De resultaten zijn over het algemeen van een dermate indrukwekkende kwaliteit dat de poster op zich al vaak reden genoeg is voor bands om nog eens in Vera te willen spelen. Deze tentoonstelling bevat 49 van de - volgens Vera - mooiste concertposters van de afgelopen 15 jaar. Halverwege 2000 stelde Vera deze kunstzinnige uitspattingen al ten toon in het Grafisch Museum te Groningen, wat een dusdanig succes bleek dat Vera meende ook andere steden te moeten verblijden met haar expositie.
Muzikaal zal een en ander ondersteund worden door twee Groningse bands. De Straaljagers is het duo van striptekenaars Barbara Stok (drums) en Ricky van Buuren (zang en gitaar), die ook enkele van de tentoongestelde posters ontwierp. De eerste single Elvis/In a ditch verschijnt op 1 februari. De sferische songs van Whipster doen filmisch aan en worden gekenmerkt door langge-rekte drones en feedback van gitaristen Rudi Lenze en Peter van der Heiden (tevens zang). Ze worden bijgestaan door drummer Marinus de Lange en bassist Henk Drent. Na onder andere een EP op Rotten Windmill Records verschijnt binnenkort de eerste cd. De tentoongestelde posters zijn afkomstig van de volgende Vera-vormgevers: Ricky, Tuppus, Nix, Mac, Yol, Snorkel, Paul, Sjors, Marion, Mara, Hedwig en N-out. Voor een overzicht van de posters, ga naar www.vera-groningen.nl en klik op posters.