nieuws

17 jul 2009, 10:10

Jongeren rijden niet beter door rijvaardigheidstraining

De rijvaardigheidstraining 'Trials', die op initiatief van het Verbond van Verzekeraars sinds 2005 aan jongeren wordt gegeven, heeft geen invloed op het rijgedrag van de deelnemers. Dat maakte de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) vrijdag bekend, die het effect van de training heeft onderzocht. De jongeren gaan er niet beter van rijden, maar ze gaan zich zoals deskundigen vreesden, ook niet risicovoller gedragen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Doel van de training, die gegeven wordt in de drie noordelijke provincies, Utrecht, Overijssel en Zeeland, is om de verkeersveiligheid te vergroten. Zo’n 4000 jongeren hebben tot nu toe meegedaan aan de training.


Jonge automobilisten tussen de 18 en 24 jaar hebben vier keer zoveel kans om bij een auto-ongeluk betrokken te raken als automobilisten tussen de 30 en 59 jaar. Vooral de mannelijke bestuurders in die leeftijdsklasse blijken veel brokken te maken. In de training leren jongeren zich bewust te worden van de risico’s in het verkeer.

Deskundigen voerden aan dat jongeren zich door de training juist risicovoller zouden gaan gedragen op de weg, maar uit het onderzoek van de RUG blijkt dat dit niet het geval is. Omdat er ook geen positieve invloed op het rijgedrag is aangetoond, is het programma inmiddels gewijzigd.