nieuws

18 nov 2009, 21:09

Jong talent Jakimenko speelt Von Webers Eerste klarinetconcert bij het NNO - Magische Klanken

Het Noord Nederlands Orkest brengt op 26 november, 1 en 3 december een romantisch programma vol pakkende melodieën. Op het programma staat De Tovenaarsleerling van Paul Dukas, Von Webers Klarinetconcert nr. 1 en Dvoráks Symfonie nr. 7. Het NNO staat onder leiding van dirigent Dmitry Yablonsky. Solist is het jonge talent Anton Jakimenko.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het concert begint met de spannende muziek die Paul Dukas schreef op basis van een ballade van Goethe. De Tovenaarsleerling is nog te lui om zijn eigen bad te vullen en laat een betoverde bezemsteel dit karweitje voor hem opknappen. Maar hoe de bezem te onttoveren zodra het water over de rand van het bad stroomt?


Componisten van de 19e eeuw waren verzot op het weemoedige timbre van de klarinet: romantische gevoelens laten zich er dankbaar mee tot uitdrukking brengen. Met zijn Eerste klarinetconcert is Carl Maria von Weber daar op virtuoze wijze in geslaagd. Dat virtuositeit en lyriek elkaar niet uit-, maar insluiten, daarvan levert Von Webers Eerste klarinetconcert het overtuigende bewijs. De jonge klarinettist Anton Jakimenko, die twee maal de eerste prijs won bij het Prinses Christina Concours, verleent hieraan zijn medewerking.


Na de pauze hoort het publiek Dvoráks Zevende symfonie. Het patriottisme van de Tsjechische plattelandsbevolking, maar ook het verdriet over de dood van zijn moeder bracht Antonín Dvorák samen in zijn Zevende symfonie, de ernstigste en meest gevoelige van al zijn symfonieën. De Zevende ontstond tussen december 1884 en maart het jaar daarna. Dvorák schreef het werk op verzoek van de Philharmonic Society, die hem na zijn succesvolle eerste bezoek aan Londen tot erelid had benoemd.
Concerten


Do 26 november 2009 | Groningen | De Oosterpoort | 20.15 uur *
Kaartverkoop en - informatie: www.de-oosterpoort.nl | (050) 368 03 68