Nieuws

Gronings videobedrijf krijgt opdrachten van Google, BBC en CNN dankzij revolutionaire cameratechniek

In Groningen heeft een jong ICT/videobedrijf een nieuwe opnametechniek ontwikkeld die misschien een kleine revolutie zou kunnen veroorzaken in de manier waarop we filmbeelden op internet bekijken. Het bedrijf heeft daarvoor een camera met zes lenzen ontwikkeld. Daardoor kunnen kijkers straks op de filmbeelden alle kanten op kijken, en om zich heen kijken, net zoals in de realiteit. ‘Yellowbird’ won met de vinding de tweede prijs van een wedstrijd van Syntens en Shell voor jonge , veelbelovende ondernemers in de technologiesector.


Leestijd: 1 minuut

De twee ondernemers achter Yellowbird, Marc Groothelm en Rafaël Redczus , hebben een nieuwe camera ontwikkeld die mogelijk een revolutie kan veroorzaken of het gebied van film kijken op internet. De camera is voorzien van zes verschillende lenzen. De filmbeelden worden later op zo’n manier gemonteerd dat de kijker zelf, net als in het echt, alle kanten op kan kijken.

Wie bijvoorbeeld op de rechterkant van het filmpje klikt, krijgt die omgeving te zien. ‘We denken dat we met deze technologie de basis veranderen waarop we de wereld zien’, aldus Rafael Redzcus. Het in Groningen gevestigde bedrijf heeft nu al opdrachten van uiteenlopende grote ondernemingen als CNN, BBC, Google, Adidas en Schiphol.

Een en ander werd gepresenteerd tijdens een druk bezochte regiofinale LiveWire Young Business Award 2009 in het hoofdkantoor van de NAM in Assen. Daar werd maandagavond 23 november de winnaar bekend van de Noord-Nederlandse finale van deze wedstrijd, georganiseerd door Shell en Syntens.