nieuws

11 sep 2008, 16:04

Johnny B. vlak na vrijlating alweer vast

Johnny B., de vermeende pyromaan van het Groningse dorpje ’t Zandt, zit weer vast. B. kreeg donderdagochtend tijdens een pro formazitting te horen dat zijn voorlopige hechtenis was opgeheven, maar ’s middags besloot het Openbaar Ministerie hem alsnog aan te houden wegens het versturen van poederbrieven. Dat maakte het OM donderdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens de zitting donderdag kwam naar voren dat de poederbrieven die in mei van dit jaar naar regionale media en inwoners van ’t Zandt werden verstuurd, door B. zelf zouden zijn geschreven. Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft uitgewezen dat de postzegels en de randen van de enveloppen DNA van de verdachte bevatten.

Voor het OM was dit donderdagmiddag aanleiding B. aan te houden op verdenking van bedreiging. “Het is een ernstig misdrijf waarover we hem nog niet hebben gehoord, dus dat is voor het OM reden genoeg B. weer vast te zetten”, aldus een woordvoerster.

B. werd volgens haar vlak na het uitchecken in de Penitentiaire Inrichting (P.I.) in Ter Apel opnieuw aangehouden. De verdachte was op dat moment nog in de gevangenis aanwezig.

B. ontkende donderdag de brieven te hebben geschreven omdat hij op het moment dat de brieven verstuurd werden al vast zat. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt echter dat B. zonder uitvoerig gecontroleerd te worden post kon verzenden.

In ‘t Zandt, de woonplaats van de verdachte, was de vermeende thuiskomst van B. het gesprek van de dag. Een leeftijdsgenoot van B. zei de hele dag al overstelpt te worden met smsjes van dorpsgenoten. “Wat is er aan de hand in ’t Zandt?” las hij een van de berichtjes voor. Een oudere dame, een buurvrouw van de ouders van de verdachte, zei vooral te doen te hebben met zijn familie. “En Johnny? Die is gewoon weer welkom hoor. Hij heeft, net als iedereen, het recht om terug te keren in de maatschappij.”