Nieuws

Johan Remkes genoemd als opvolger Mark Rutte als demissionair premier

Krijgt Nederland voor het eerst in de geschiedenis een premier afkomstig uit Groningen? Dat is niet ondenkbaar, want de naam van Stadjer Johan Remkes (72) wordt genoemd als tijdelijk opvolger van Mark Rutte.


Leestijd: 2 minuten

Foto | Nationaal Programma Groningen
Foto | Nationaal Programma Groningen

Mark Rutte wordt zeer waarschijnlijk de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Bijna iedereen gaat ervanuit dat hij dat zal worden. Probleem is alleen dat Rutte formeel nog steeds demissionair premier van Nederland is, tót het moment dat er een nieuw kabinet is geformeerd.

De vorming van een nieuw kabinet verloopt uiterst moeizaam. Er zijn geen wettelijke regels die aangeven hoe lang iemand demissionair moet blijven als premier, en of hij perse moet aanblijven tot er een nieuwe eerste minister is. Bovendien is het ook in het belang van Nederland wanneer Mark Rutte de hoogste baas bij de NAVO zou worden. Daarom zal niemand er bezwaar tegen hebben wanneer Rutte vertrekt, ook al is er nog geen nieuw kabinet.

Daarom wordt er in Den Haag al druk gespeculeerd over de vraag wie Rutte zal vervangen als demissionair premier. Een naam die vaak genoemd wordt is die van Dilan Yeşilgöz, de fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Maar het zou kunnen dat de andere formerende partijen dat niet willen, omdat dat veel gratis extra publiciteit oplevert voor de lijsttrekker van de VVD.

Dat is de reden dat de naam van Johan Remkes nu ook regelmatig valt. De vraag is alleen wel of hij daar zin in heeft, want eerder liet hij weten zijn lidmaatschap van de VVD te beschouwen als een vorm van ‘vrijetijdsbesteding’.

Voor dit probleem valt overigens ook wel een oplossing te bedenken. Wij stellen daarom voor om de wekelijkse ministerraad op vrijdagmiddag dan te verplaatsen van Den Haag naar café De Wolthoorn in de Turftorenstraat in Groningen, het stamcafé van Remkes. De demissionaire ministers kunnen er dan ook vanuit gaan dat er zakelijk vergaderd zal gaan worden, en wie het dan waagt om tóch stekelige opmerkingen te maken zal vermoedelijk de opdracht ‘klep dicht’ kunnen verwachten. Maar als alles wél naar tevredenheid verloopt kunnen de ministers aan het eind van die vergadering in elk geval een welverdiende eierbal tegemoet zien…