nieuws

13 sep 2011, 10:10

Jeroen Smit benoemd tot hoogleraar Journalistiek RUG

De bekende onderzoeksjournalist Jeroen Smit gaat aan de slag als hoogleraar Journalistiek aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Smit (1963) schreef een aantal veelgelezen en –geprezen boeken, onder andere over de crisis bij Ahold (Het drama Ahold, 2004) en de teloorgang van ABN Amro (De Prooi, 2008). Zelf studeerde hij Bedrijfskunde in Groningen en werd hij in 2009 verkozen tot haar eerste Alumnus van het Jaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Smit heeft een rijke ervaring in de journalistiek. Hij was redacteur bij Het Financieele Dagblad, chef economie bij het Algemeen Dagblad en hoofdredacteur van het weekblad FEM/DeWeek, voordat hij zich vestigde als freelance journalist. De afgelopen jaren presenteerde hij verschillende radioprogramma's bij BNR Nieuwsradio en was hij presentator bij de actualiteitenprogramma's Nova en Buitenhof. In 2010 presenteerde hij de documentairereeks Leiders Gezocht voor de NTR.

Over zijn aanstelling zegt Smit zelf: ‘Ik heb ontzettend veel zin om, in mijn oude studentenstad, een bijdrage te leveren aan het opleiden van goede gedreven journalisten. Journalisten die op verantwoorde wijze over onze samenleving berichten en tegels kunnen lichten. Journalisten die contact maken met hun publiek en voorzien in de enorme behoefte aan informatie, inzicht en begrip', aldus Smit. 'Ik vind het spannend juist nu, in een tijd waarin de relatie tussen journalist en publiek in razend tempo verandert, deze rol te mogen vervullen.’