nieuws

26 mrt 2008, 20:08

Janneke Buitjes uit Warffum wint de Grunneger Veurleescup 2008

In het kader van de streektaalmanifestatie Meertmoand Dialectmoand vond op woensdagmiddag 26 maart in de Zeehondencrèche te Pieterburen de finale plaats om de Grunneger Veurleescup 2008 van de Stichting Kostverloren. Het was alweer de veertiende editie van deze jaarlijkse voorleeswedstrijd in het Gronings door kinderen van de basisscholen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aan deze finale waren, na een selectie op de betreffende scholen, twee voorrondes in respectievelijk Bedum en Meeden voorafgegaan.
De voorleeswedstrijd mag zich in een constante populariteit verheugen.
Er kon een keuze gemaakt worden uit (jeugd)literatuur in de Groninger streektaal. Er mochten zowel prozafragmenten als gedichten worden gelezen. Ieder optreden duurde ongeveer vijf minuten.
Uit de beide voorrondes plaatsten zich in totaal 12 kinderen.

De jury, bestaande uit: Jos Rietveld, bestuurslid van Kostverloren, Margriet Dijk , van Het Huis van de Groninger Cultuur, en Stefan Uil, winnaar van de Grunneger Veurleescup 2007, riep tot winnaar uit:

Naam School / Plaats

1. Janneke Buitjes obs Jansenius de Vriesschool / Warffum


2. Hielko Sanneman obs Letterwies / Nieuwolda


3. Brenda v.d. Laan cbs De Zonnewijzer / Siddeburen

Omdat Lenie ’t Hart door ziekte verhinderd was, reikte Henk Scholte van Het Huis van de Groninger Cultuur de Grunneger Veurleescup 2008 uit na afloop van de finale.

Kostverloren werd in 1988 opgericht. De stichting wil zich begeven op nieuwe wegen in de Groninger streekcultuur. Kostverloren is sinds de oprichting uitgegroeid tot een trendsettende groep voor wat betreft het maken van programma’s op het gebied van de Groninger taal en streekcultuur.