nieuws

24 jan 2002, 00:12

Jaloezie over status en uiterlijk overleeft evolutie en moderne tijden

De seksuele revolutie en andere twintigste-eeuwse nieuwigheden hebben menselijke emoties niet wezenlijk veranderd; als het op jaloezie binnen relaties aankomt zijn we de oertijd althans amper ontgroeid. Dit stelt psychologe Pieternel Dijkstra, die onderzoek deed naar de impopulaire emotie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Mooie vrouwen met een zandlopermodel en sterke mannen met brede schouders en smalle heupen in het bijzonder wekken nog altijd hevige jaloezie op als deze de relatie bedreigen. Dijkstra promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen, de universiteit waar ze volgende week college over het onderwerp gaat geven. Woensdag 30 januari spreekt ze om half vijf in het Academiegebouw van de RUG over haar onderzoek en de stand van zaken in het wetenschappelijke veld. ‘’Jaloezie is een lijmmiddel voor relaties. We hebben aangetoond dat jaloerse mensen een relatie langer in stand kunnen houden. Bovendien leven mensen met een relatie langer. In de oertijd nam de overlevingskans voor jezelf en je kinderen zelfs fors af wanneer je partner je in de steek liet,’’ vertelt Dijkstra.
Hoewel zowel mannen als vrouwen jaloers zijn, bestaan er verschillen tussen de seksen over de aard ervan. ‘’Mannen zijn jaloerser als het gaat om seksuele ontrouw. Vrouwen zijn daar ook boos over, maar nog meer door emotionele ontrouw’’. Bij seksuele ontrouw is juist boosheid sterk, bij emotionele ontrouw ontstaat angst voor het eind van de relatie.
Er is steeds meer aandacht voor de emotie en vooral de functies die ze heeft. En dat terwijl dit gevoel in de jaren zeventig even ‘uit’ was in de tijd van vrijheid-blijheid. Inmiddels wordt het weer gewaardeerd. ‘’Het kan juist positief zijn, mensen stimuleren. Al geven ze maar een extra bloemetje, ze doen toch harder hun best om de partner te behouden,’’ verklaart de onderzoekster deze comeback.