nieuws

29 dec 2008, 12:12

Jager in Veendam schiet eigen jachthond dood

De stichting Zinloos Geweld tegen Dieren wil dat een jager uit Veendam strafrechtelijk wordt vervolgd nadat de man zijn eigen hond doodschoot. De politie besloot de jachtakte van de jager in beslag te nemen, maar de stichting wil nu dat de Groninger zich voor de rechter moet verantwoorden wegens dierenmishandeling.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De viervoeter werd vorige week dood in een sloot gevonden door een vrouw, die zelf haar hondje uitliet. Vervolgens seinde ze de politie in. ,,Op het moment dat de agenten ter plaatse waren, kwam ook de jager aanlopen”, licht politiewoordvoerster Sylvia Sanders toe. Hij vertelde dat hij zijn jachthond uit z’n lijden had verlost. ,,De hond zou oud en ziekelijk zijn. Reden waarom hij het dier met zijn eigen jachtgeweer heeft doodgeschoten.”

De politie besloot daarop de jachtakte in te nemen. ,,De jager heeft nu enkele weken daartegen in beroep te gaan”, aldus zegsvrouw Sanders.

De stichting Zinloos Geweld tegen Dieren is woedend over deze milde straf en eist strafvervolging. ,,We hebben een verzoekschrift daartoe ingediend bij de Groninger politie”, aldus voorzitter Henk ten Napel. ,,De politie zegt geen juridische handvatten te hebben voor strafvervolging. Maar die zijn er wel degelijk. Sterker, ik heb ze in mijn verzoekschrift op een presenteerblaadje aangeleverd. De voorzet is al gegeven, de politie hoeft alleen nog maar in te koppen. Want het blijft natuurlijk merkwaardig als iemand z’n eigen dier op een dergelijke manier afmaakt en vervolgens bloedend in een sloot achterlaat”, aldus Ten Napel, die overigens rechten heeft gestudeerd.

De stichting Zinloos Geweld tegen Dieren laat weten het er niet bij te laten zitten. ,,Wanneer ons verzoekschrift niet wordt gehonoreerd, gaan we nadere juridische mogelijkheden onderzoeken.”