nieuws

31 dec 2019, 09:09

Jaarwisseling wordt mistig, koud en benauwd

Jaarwisseling wordt mistig, koud en benauwd

Slecht nieuws voor vuurwerkliefhebbers: de kans is groot dat het rond de jaarwisseling zeer mistig is. Het KNMI heeft voor heel Nederland code geel afgegeven vanwege de mist. Als gevolg van het afstelen van vuurwerk kan het zicht in Groningen dalen tot minder dan 50 meter, zo meldt het KNMI.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Lokaal is het zelfs mogelijk dat het zicht na middernacht minder dan 10 meter is. Koud wordt het ook: de temperatuur ligt vannacht rond het vriespunt.

Luchtwegklachten door smog


Het RIVM waarschuwt ondertussen voor een slechte luchtkwaliteit, als gevolg van het vuurwerk en de mist. Door het fijn stof ontstaat smog.  Een hoge concentratie fijn stof in de lucht door vuurwerk kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, en verergering van astma, aldus het RIVM. Ook luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid kunnen toenemen. Vooral mensen met longaandoeningen, zoals astma en COPD  en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten kunnen last hebben.

Vanwege de smog door fijn stof kan het RIVM op oudejaarsdag ook een stookalert afgeven. Dat hangt af van de weersomstandigheden. Smog en houtrook verspreiden zich langzaam als er weinig wind staat. Wil je op de hoogte blijven? Kijk dan op www.rivm.nl/stookalert .