nieuws

27 jan 2011, 16:04

Jaar cel voor 17-jarige Harense jongen die moeder doodde

De rechtbank in Groningen heeft donderdag de 17-jarige Derk S. uit Haren veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. S. sloeg in oktober zijn moeder met een hockeystick dood na hoog oplopende spanningen thuis.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de rechtbank heeft de jongen zijn moeder minstens vijftien keer op het hoofd geslagen. Het incident in de woning gebeurde toen de moeder zelf aangaf dood te willen. De emoties liepen zo hoog op dat de zoon uiteindelijk zijn zelfbeheersing verloor en op de vrouw begon in te slaan.

De rechtbank spreekt van een gruwelijke en zeer gewelddadige actie en veroordeelde S. daarom als een volwassene. Het Openbaar Ministerie (OM) koos twee weken geleden nog voor het jeugdstrafrecht en eiste daarom een jeugddetentie.

In tegenstelling tot het OM meent de rechtbank dat een behandeling van de jongen wel nodig is. De kans op herhaling van het geweld is volgens deskundigen klein, maar de rechtbank meent dat die kans wel aanwezig is. S. moet dan ook voor maximaal een jaar worden opgenomen in een kliniek om aan zijn problemen te werken.

De straf valt laag uit omdat S. volgens deskundigen zeer sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij zat volgens de rechtbank in een uitzonderlijke en complexe gezinssituatie waar hij sociaal en emotioneel beschadigd raakte. Al eerder werd bekend dat de moeder zeer veeleisend was. Daarnaast menen de rechters dat ook S. gezien moet worden als slachtoffer. Hij hield ondanks alles van zijn moeder en moet de rest van zijn nog jonge leven verder in de wetenschap dat hij haar om het leven heeft gebracht.