nieuws

12 mrt 2003, 00:12

Is succes Partij van het Noorden te danken aan de Stemwijzer?

De Partij voor het Noorden zou wel eens de grote verrassing kunnen worden van de Statenverkiezingen, morgen. De peilingen spreken elkaar tegen. Maar volgens één daarvan zou de partij van Teun Jan Zanen zes zetels kunnen halen. Volgens de andere peiling minstens één. De vraag is hoe het komt dat die tot voor kort volstrekt onbekende partij het plotseling redelijk goed lijkt te doen. Eén factor zou wel eens kunnen zijn de populariteit bij de Stemwijzer. Deze neutrale stemadviseur blijkt voor de Partij van het Noorden zeer gunstig uit te pakken. Daar heeft deze partij tot nu toe de meeste stemadviezen vergaard.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De stemwijzer voor de provincie Groningen (www.stemwijzer.nl/Groningen) is inmiddels enkele weken in de lucht. Op 9 maart is de 13.000-grens doorbroken. Meer dan 13.000 mensen in Groningen hebben een stemadvies gekregen.
Van stond af aan stond de Partij voor het Noorden op kop. Het meest verstrekte advies aan zich oriënterende kiezers was om in Groningen op de Partij voor het Noorden te stemmen. Op dit moment ligt die score als volgt: van de ruim 13.000 verstrekte adviezen verwezen er ruim 2.600 naar de Partij voor het Noorden, waarmee zij 20% van deze kiezers aan haar zijde wist.