nieuws

02 jan 2012, 10:10

Is Oud en Nieuw wel zo'n leuk feestje in Groningen? 299 branden!

Is Oud en Nieuw eigenlijk wel een feestje in Groningen? Volgens de Regiopolitie Groningen is het relatief rustig gebleven in Groningen. Er waren geen rellen en geen dramatische gebeurtenissen. En er waren ‘slechts’ 26 aanhoudingen. Opgelucht zette de politie als kop boven haar persbericht dat Oud en Nieuw in Groningen een feestje was. “Groningen maakt feest van Oud en Nieuw.’ Maar dan nu even enkele cijfers van de Groninger Brandweer:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Bij de brandweer zijn tijdens de oudejaarsnacht van 18.00 uur tot aan nieuwjaarsmorgen in totaal 299 branden gemeld. Een groot gedeelte van de inzetten was voor rekening van de brandweer van de stad Groningen. Zij moest in totaal 67 keer in actie komen. De cijfers zijn vergelijkbaar met eerdere jaren.


Het was voor de meldkamercentralisten de eerste jaarwisseling in de Meldkamer Noord-Nederland in Drachten. Hierbij is een nieuw meldsysteem in werking getreden die de meldingen nog nauwkeuriger registreert.


In de loop van de oudejaarsavond- en nacht moest de brandweer in zowel de stad als de provincie verschillende keren in actie komen voor het blussen van diverse buitenbranden. In samenwerking met de politie en de milieudiensten van de diverse gemeenten konden de branden geblust worden. De milieudiensten konden de restanten daarna gelijk opruimen.


Op het dak van een woning aan de Sterappel in Hoogezand brak gisteravond brand uit nadat er vuurwerk op het dak was terechtgekomen. Het korps van Hoogezand-Sappemeer kon het vuur snel blussen. De woning is behoorlijk beschadigd.


Ook was er een aantal meldingen van branden in leegstaande gebouwen, zoals bij woningen aan de Hoofdweg in Wedde, de Landlaan in Onstwedde en een pand aan de Hoofdstraat in Zuidhorn. Deze branden waren snel onder controle. Een leegstaande woning aan de Kastanjelaan in Bellingwolde moest de brandweer gecontroleerd uit laten branden omdat deze niet meer te redden was.”

De vraag aan onze lezers is dan: is het allemaal wel zo leuk, die jaarwisseling? Of is dit ouwe-lulle gepraat, hoort het er nu eenmaal allemaal bij als een leuke folklore en is het prachtig dat er slechts 299 branden waren en slechts 26 aanhoudingen? Wat vindt u?