nieuws

01 mei 2018, 10:10

Is de Grote Markt tijdens het WK Wielrennen het startdecor van de tijdrit?

Is de Grote Markt tijdens het WK Wielrennen het startdecor van de tijdrit?

De Grote Markt moet in 2020 het decor zijn van de start van de belangrijke tijdritten tijdens het WK Wielrennen. Dat is op te maken uit de conceptroutes van de organisatie van het WK, waarover RTV Noord heeft gesproken met de organisatie. Die routes zijn gemaakt om de provincies Groningen en Drenthe over te halen hun portemonnees te trekken. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Draagvlak
Helemaal zeker is het nog niet dat het WK Wielrennen in 2020 in Groningen en Drenthe plaatsvindt, maar de UCI heeft de regio wel gevraagd om flink door te werken aan hun plannen. In principe had Venetië het WK binnengehaald, maar daar heeft de organisatie grote moeite om draagvlak te vinden.

In Groningen en Drenthe lijkt dat draagvlak er wel te zijn, maar dat betekent natuurlijk nog niet dat al het benodigde geld al is toegezegd. Volgens de organisatie moeten beide provincies elk 5 miljoen euro bijleggen. Ook wordt een bijdrage verlangd voor side-events.

De provincies gaan vanaf eind mei kijken naar de plannen. Die zijn volgens de organisatie goed doorgerend, zodat het financiële risico beperkt is. Vermoedelijk kan na overeenstemming in juni groen licht worden gegeven voor het WK Wielrennen.

Negen dagen lang fietsen
Uit de plannen blijkt dat het WK negen dagen gaat duren, waarbij er op acht dagen een wedstrijd gepland staat. Het WK begint met de tijdrit voor mannen en vrouwen, waarbij de start op de Grote Markt moet zijn. De wegwedstrijd zou starten in Emmen. De finish is gepland op en rond het TT-circuit. Tijdens het WK worden ook plaatsen als Appingedam, Veendam en Gieten aangedaan.

De organisatie hoopt in ieder geval op groot volksfeest, mocht het WK inderdaad aan Groningen en Drenthe worden toegewezen.