nieuws

28 feb 2002, 00:12

Inzet studenten voor politiewerk leidt tot meer blauw op straat

Het inzetten van studenten voor sommige politietaken kan ervoor zorgen dat meer agenten de straat opkunnen. Een experiment in Leeuwarden loopt goed en het is daarom een idee er in Groningen mee door te gaan, meent fractievoorzitter Bart Slagter (D66). Politiebond ANPV vindt het niks.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Friesland zijn de ‘parttime-agenten’ vaak ook al Groningse studenten die onder meer een cursus buitengewoon opsporingsambtenaar volgden. Slagter heeft zijn plan voorgelegd aan het Groninger College van B en W. ‘’In deze stad zijn tienduizenden studenten, dus maak daar gebruik van. Je maakt bovendien de kloof tussen burgers en politie mogelijk minder groot. Geef studenten bijvoorbeeld studiepunten.’’ Slagter erkent dat je niet zomaar iedereen kunt inzetten en zeker niet voor alle taken. ‘’Maar voor de avonden of de weekenden kan het de politie wat lucht geven. Je kunt ze inzetten om bijvoorbeeld mensen die net overvallen zijn gerust te stellen en een kopje koffie te geven’’.
Politiebond ANPV moppert. Politieagenten doorlopen tenslotte een opleiding van vier jaar. Het is geen ‘leuk bijbaantje’. ‘’Ook bij het opnemen van aangifte is vakkennis nodig. Agenten zien of er meer aan de hand is. Dit lijkt op een plan om goedkope arbeidskrachten te krijgen. Het is te incidenteel. De politie moet aan structurele oplossingen werken’’, aldus bondswoordvoerder Ron Tournier. ‘’Er zijn mensen te vinden als je laat zien dat bij de politie goed carrière te maken is. Dan werk je aan een reguliere oplossing met de goede doelgroep. Investeren in studenten heeft niet zoveel zin, ze wisselen bijvoorbeeld snel van baan’’. De Groninger politie reageert binnenkort op het plan.