nieuws

21 feb 2011, 09:09

Inwoners Gronings dorpje mogen geen duurzame energie invoeren

Inwoners van het Groningse dorpje Zijldijk krijgen geen toestemming om het hele dorp over te laten schakelen op duurzame energie. Ze willen graag een biovergistingsinstallatie bouwen. Daarmee kan het hele dorp van duurzame energie worden voorzien. Maar de provincie Groningen heeft besloten er een stokje voor te steken "omdat het plan niet past in het landschap".

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kwestie kwam aan de orde tijdens een werkbezoek van D66-lijsttrekker Roger van Boxtel aan de provincie Groningen.

In Zijldijk hoorde de D66-delegatie onder andere de duurzaamheidsplannen van de dorpsbewoners aan. De inwoners van Zijldijk willen een biovergistingsinstallatie bouwen, waarmee zij hun hele dorp van duurzame energie kunnen voorzien. Tot hun teleurstelling kregen zij van de Provincie geen toestemming voor de bouw, omdat een vergistingsinstallatie niet in het open landschap zou passen.

De Provincie heeft inmiddels wel toegezegd een onderzoek te gaan doen naar mogelijke locaties van biovergisters. Er zal echter weer een tijd verstrijken, voordat het onderzoek is afgerond en waarin de inwoners van Zijldijk niet verder kunnen werken aan hun plan.

Van Boxtel: 'Daarom ga ik me er hard voor maken dat we voor krimpregio's ook de crisis en herstelwet kunnen gebruiken. Dat maakt een versnelde soepele procedure mogelijk.' De inwoners van Zijldijk zitten ondertussen ook niet stil, maar werken alweer aan een nieuw project om hun huizen te verduurzamen.

De Vey Mestdagh voegde daaraan toe: 'Als Provinciale regels dorpsinitiatief blijven blokkeren verandert de Provincie Groningen in een openluchtmuseum. D66 wil daarom dat Groningers veel meer zelf kunnen bepalen wat er in hun dorp gebeurt.'