nieuws

21 mrt 2010, 21:09

PvdA: ‘Investeren in Groningen moet doorgaan, ook in tijden van krimpende middelen’

Een nieuw college van B en W van Groningen is nog lang niet rond. PvdA, GroenLinks en D66 lijken elkaar te hebben gevonden, maar de vraag is of straks VVD, SP of CDA/CU mogen aanschuiven. Maar wanneer het aan het nieuwe PvdA raadslid , Erica van Lente, ligt, zullen de geplande investeringen in Groningen in elk geval wel door moeten gaan. Ze houdt een pleidooi om ook in een tijd van krimpende middelen – bezuinigingen – te blijven investeren in de stad. Ze schrijft dat in het PvdA weblog in de DSG. Van Lente:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Investeren is volgens de Van Dale beleggen met een productieve bestemming. Afgelopen week zag ik hier twee duidelijke voorbeelden van.


Het Helperzwembad is na de renovatie afgelopen vrijdag officieel heropend. Wat zag het er prachtig uit! De buurtbewoners waren blij met zo’n mooi gebouw in hun wijk, en sportverenigingen waren tevreden over het resultaat. Het publiek tijdens de officiële opening was divers: van een oudere dame die al 70 jaar zwom in het bad, tot trotse medewerkers en de aannemer. Hiermee heeft de stad niet alleen een goede sportaccommodatie teruggekregen maar ook een gebouw met een verbindende functie in de wijk. Hopelijk kan de Stad het beleid om de sportaccommodaties op orde te krijgen (en houden!) dan ook de komende jaren overeind houden.


Een tweede voorbeeld van investeren bleek afgelopen zondag, op meer indirecte wijze. Ik nam deel aan de CBK-excursie langs de stadsmarkeringen, die deel uitmaakt van het project “Groter dan Groningen”, waarin de visie van kunstenaars op de groei van de stad centraal staat. De excursie van zondag liet duidelijk zien wat het resultaat is van 20 jaar investeren in Stad. Een groot aantal stadsmarkeringen markeren nu vooral iets anders dan de grens van de Stad. Een prachtig voorbeeld hiervan is het werk van Asada Akira dat nu voor het Martiniziekenhuis is komen te staan, aan de Paterswoldseweg. De tekst “onvoltooid toekomstige tijd” lijkt altijd al bij het ziekenhuis gehoord te hebben.


Maar wat laat zo’n tocht vooral zien? Dat Groningen 20 jaar geleden een heel andere stad was. Overheid en particuliere investeerders vinden het zeker sinds die tijd de moeite waard te investeren in wonen en werken, en dat is te zien! Een nieuw ziekenhuis, projecten als Westpoort en Meerstad, de ombouw van een hoeve in een Aziatisch restaurant, om maar wat voorbeelden te noemen.

Naar verwachting wordt er deze week meer duidelijk over de vorming van een nieuwe college in de stad. Ik ga ervan uit dat het programma van de PvdA gerealiseerd kan worden, ook in tijden van krimpende middelen. Investeren is namelijk niet het uitgeven van geld alleen, maar -zie de Van Dale- het beleggen van middelen met een productieve bestemming. En Stad verdient ook de komende jaren nog veel investeringen!’


Erica van Lente,

Lid PvdA raadsfractie als opvolger