nieuws

14 feb 2002, 00:12

Intersite zonder woorden wint prijs

Woorden zijn taboe op ookjij.nl. Wel wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van plaatjes, strips en gesproken teksten. Deze unieke website voor verstandelijk gehandicapten is door de Stichting Nederland Kennisland uitgeroepen tot het meest veelbelovende project op internetgebied van Nederland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De stichting heeft als doel maatschappelijke projecten op het gebied van ICT op te zetten en verder te ontwikkelen.
De lancering van ookjij.nl, in oktober vorig jaar, was een wereldprimeur. Niet eerder was er een internetpagina ontwikkeld die ook voor verstandelijk gehandicapten toegankelijk is. Op de site zijn recepten te vinden, eenvoudige filmpjes te bekijken en staan de laatste nieuwtjes. Alles wordt zonder woorden, maar met gesproken tekst en plaatjes duidelijk gemaakt. De site is inmiddels een groot succes: afgelopen drie maanden brachten meer dan driehonderdduizend mensen een bezoek aan ookjij.nl.
“Het is een buitengewoon innovatief project,” verduidelijkt Joeri van Steenhoven van Stichting Nederland Kennisland de keuze voor de woordloze site. “Dankzij deze site is het mogelijk dat ook mensen die niet kunnen lezen of schrijven gebruik kunnen maken van internet.”
Er is geen geldbedrag verbonden aan de prijs. Wel kan de organisatie achter de site rekenen op organisatorische en technische hulp van Nederland Kennisland. Deze hulp komt Ookjij goed van pas. “We zijn nog heel wat van plan en daar kunnen we die steun goed bij gebruiken,” vertelt Marca van den Eijnden van Ookjij. Zo is het streven om op korte termijn ook informatie over onder meer dieren, seksualiteit en politiek op de site te zetten. “Want ook verstandelijk gehandicapten hebben recht op informatie over onderwerpen die zij interessant vinden,” verduidelijkt Van den Eijnden.