nieuws

18 dec 2001, 00:12

Internationaal Film Festival Rotterdam weer naar Groningen

Goed nieuws voor filmliefhebbers in Stad- en Ommelanden: het Rotterdamse Filmfestival wijkt opnieuw uit naar Groningen. Dat wil zeggen, in Groningen komt eind januari een verkleinde pocket-editie van dit filmfestival. Men hoeft dus niet helemaal naar de Randstad te reizen om de fraaiste nieuwe films te beklijken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De pocketeditie van het International Film Festival Rotterdam in Groningen vindt dit jaar plaats van donderdag 31 januari t/m zondag 3 februari. Groningen toont evenals voorgaande jaren een dwarsdoorsnede van het Rotterdamse programma. Daarnaast is er een multimediaprogramma onder de titel .MPG.
De meeste films worden getoond in Filmcentrum Poelestraat. Ook is een deel van het programma te zien in Vera, centrum voor popcultuur. .MPG is ondergebracht in het Tschumipaviljoen en het Grand Theatre. Tijdens het festival is een plattegrond beschikbaar, waarop de verschillende locaties staan aangegeven. Het festival is dit jaar extra feestelijk omdat het samenvalt met de opening van een verbouwd Filmcentrum Poelestraat.
Openingsfilm in Groningen is de Franse film Va Savoir, een luchtige tragikomedie van Jacques Rivette. Actrice Camille verliet Parijs na een ongelukkig afgelopen relatie met de oude maître Rivette, medeuitvinder van de Nouvelle Vague, werd groot met o.a. Céline et Julie vont en bateau en La belle noiseuse. Met Va savoir is het de 73-jarige alweer gelukt een sprankelende film te maken. Het verhaal draait om de daden, liefdes, verlangens en complotten van Camille, Pierre, Ugo, Do, Sonia en Arthur. Zes mensen die op de een of ander manier te maken krijgen met elkaar, het theater en Pirandello in het bijzonder. Voor een Rivette, een verbazingwekkend korte film met een spectaculaire en hilarische finale op het grid van een beroemd Parijs theater.
Hoofdlocatie: Filmcentrum Poelestraat Poelestraat 30 Groningen Reserveren kan vanaf donderdag 24 januari via tel. 050-3120433 Het programma van de Groninger editie is half januari bekend en te vinden op internet: www.liga68.nl Het programma verschijnt tevens in de Volkskrantbijlage van donderdag 17 januari a.s.