Nieuws

'Intelligente' IJkdijk doorgebroken

De IJkdijk, een testdijk in Bellingwedde, is doorgebroken. Dat heeft de Stichting IJkdijk zondag bekendgemaakt. De stichting doet op een testlocatie onderzoek met sensoren naar de veiligheid van de Nederlandse waterkeringen.


Leestijd: 1 minuut

Sinds donderdagochtend werd water rondom de dijk toegelaten om een dijkdoorbraak te simuleren. Het duurde tot zaterdagmiddag vier uur voordat de dijk het begaf. ,,We hebben vrijdag het grondwaterniveau in de dijk omhoog gebracht, om hoge waterstand te simuleren. Zaterdag verzakte opeens het midden van de dijk over een lengte van veertig meter”, zegt directeur Wouter Zomer.

Doel van het experiment is beter inzicht te krijgen in de oorzaken van een dijkdoorbraak. In de ‘intelligente’ IJkdijk, die vorig jaar november werd geopend, zijn sensoren aangebracht die constant de kwaliteit van de dijk controleren. Die technologie moet er uiteindelijk voor zorgen dat de Nederlandse dijken beter worden beveiligd.

Het experiment is volgens de stichting volgens het draaiboek verlopen. ,,De meetapparatuur in de dijk heeft goed gefunctioneerd. De komende weken zullen we de resultaten van het onderzoek analyseren, zodat we meer te weten kunnen komen over de werking van sensoren in dijken’’, aldus Zomer. De stichting verwacht eind oktober de analyseresultaten van het experiment bekend te kunnen maken. Eind dit jaar worden de definitieve conclusies naar buiten gebracht.

Nederland heeft circa 3700 kilometer aan primaire waterkeringen. Het is niet zeker of ze allemaal zijn opgewassen tegen sterk opkomend water. Op de testlocatie in een polder bij Nieuweschans is daarom een testdijk van zo’n 100 meter lang en zes meter hoog aangelegd waar de dijkdoorbraak wordt nagebootst.