nieuws

23 sep 2008, 10:10

Inspectie tikt UMCG op de vingers

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is op de vingers getikt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IZG). Uit onderzoek van de IZG blijkt dat de zorg na operaties te wensen overlaat en dat er voor sommige medische handelingen verschillende protocollen bestaan. Dat maakte het UMCG dinsdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De IZG ontdekte onder andere dat infuuspompen niet altijd goed onderhouden zijn. Ook werden er enkele steriele materialen gevonden in het magazijn die over datum bleken. Bovendien verliep de overdracht van zorg tussen de ene en de andere ploeg niet altijd goed. Het onderzoek werd begin september uitgevoerd.

Volgens een woordvoerder van het UMCG neemt het ziekenhuis op een aantal onderdelen meteen actie. "Sommige problemen moeten we eerst analyseren, met andere zijn we meteen aan de slag gegaan. Het registreren van het onderhoud van de infuuspompen is bijvoorbeeld een lastige klus omdat die op veel afdelingen gebruikt worden. Daarvan wisten we dat het niet helemaal goed verliep”, aldus de zegsvrouw. Of het ziekenhuis van de andere problemen die het IZG heeft aangestipt op de hoogte was, kon ze niet zeggen.

Eind oktober komt het rapport van het onderzoek van het IZG uit. In februari voert het IZG weer een onderzoek uit in het Groningse ziekenhuis.