nieuws

01 apr 2008, 09:09

Inhoudelijke behandeling hiv-zaak in mei

De rechtbank in Groningen behandelt de Groningse hiv-zaak naar verwachting inhoudelijk op 19 en 20 mei. Dit maakte het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekend. Eerder werd al duidelijk dat de strafzaak door vertraging van het virologisch onderzoek en de volle agenda's van de rechters en advocaten niet in april zou plaatsvinden, maar naar mei verplaatst werd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de hiv-zaak beschuldigt het OM drie mannen van het drogeren en seksueel misbruiken van diverse slachtoffers. In een aantal gevallen zouden de verdachten hun slachtoffers met hiv-besmet bloed hebben geïnjecteerd. De verdachten zochten via het internet contact met de slachtoffers.

Met het virologisch onderzoek kan worden bepaald of het hiv-virus dat de slachtoffers bij zich dragen hetzelfde is als dat van de daders. Het heeft echter maanden geduurd voordat de bloedmonsters van de veertien mannelijke slachtoffers uit verschillende ziekenhuizen konden worden verzameld.

De drie verdachten van 34, 48 en 49 jaar zitten tot 21 april in voorarrest op verdenking van zware mishandeling met voorbedachten rade, verkrachting en het bezit van verdovende middelen. Op 21 april zal de voortgang van de zaak opnieuw worden besproken tijdens een pro-formazitting.

In totaal hebben veertien mannelijke slachtoffers aangifte gedaan bij de politie. Daarnaast hebben negen mannen een ondersteunende getuigenverklaring afgelegd. Het politieonderzoek is inmiddels afgerond.