nieuws

03 jul 2002, 00:12

Ingezonden brief: ‘Groningse herenboeren geen onderdrukkers, maar ontwikkelaars van rijk Nederland’

De Libertarische Partij Nederland ergert zich aan verslaggeving op de GIC over de hippe kleding waarin herenboeren ooit door de steden liepen. Terloops werden ze in dit stuk ‘onderdrukkers’ genoemd. Maar het waren geen onderdrukkers, meent de partij, die bestaat uit aanhangers van het vrije marktdenken. De herenboeren zijn zelfs onmisbaar geweest voor de ontwikkeling van Nederland van een achtergebleven land tot de huidige welvaartsmaatschappij, stelt ze.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

DDO Jessurun, Voorzitter Libertarische Partij Nederland, afdeling Amsterdam, schrijft:
In een kort bericht over de Groningse herenboer schrijft Jeffrey Weller: "...Botke boog zich over de onderdrukkende partij, de herenboeren." Nergens wordt in het artikel hard gemaakt waarom de herenboeren onderdrukkers zouden zijn geweest, terwijl er wel tussen de regels door te lezen valt dat ze grote verschaffers van werkgelegenheid waren. Is de heer Weller soms van mening dat werkgevers per definitie onderdrukkers zijn? In dat geval zou ik hem toch willen aanraden ook niet meer voor uw krant te schrijven, hij wordt door u immers onderdrukt!
Het is dank zij kapitalisten als deze herenboeren dat Nederland van een arm achterafgebied zich ontwikkeld heeft tot een rijk land. Omdat Nederland een rijk land is kennen we goede arbeidsomstandigheden, een hoog voorzieningenniveau en een hoge gemiddelde leeftijd. De revolutionairen waar meneer Weller nog even kort naar verwijst hebben er alles aan gedaan om deze welstand tegen te houden. Als zij het niet hadden gunden ze het ook een ander niet, en dat noemden ze Socialisme.
Ik erger mij aan de vanzelfsprekendheid waarmee Socialistische drogreden voortdurend opnieuw opduiken in de media. Werkgevers zijn geen "onderdrukkers", ten minste niet als ze de arbeiders niet dwingen voor ze te werken. Nederlanders, EN Ghanezen, hoeven geen excuses aan te bieden voor iets wat hun verre voorouders hebben gedaan en alles is niet de schuld van "het kapitaal". Wie die dogmatische onzin nog gelooft ontbeert de belangrijkste journalistieke vaardigheid; kritisch kunnen nadenken.
DDO Jessurun, Voorzitter Libertarische Partij Nederland, afd. Amsterdam.