nieuws

29 aug 2002, 00:12

In provincie Groningen 5000 personen onderzocht op geslachtsziekte chlamydia

Vanaf 2 september gaat er in de provincie Groningen een grootschalig onderzoek van start naar de geslachtsziekte chlamydia. Dat heeft de GGD zojuist bekend gemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op 2 september a.s. gaat een grootschalig onderzoek naar chlamydia, een seksueel overdraagbare aandoening (soa), van start. In vier regio`s in heel Nedreland worden in totaal 21.000 personen in de leeftijd van 15 tot en met 29 jaar benaderd. De aftrap vindt plaats in de regio Groningen: in de gemeenten Marum, Scheemda en Winsum krijgen volgende week 3000 jongeren een verzoek om mee te werken in de brievenbus, in oktober gevolgd door een mailing aan 2250 jongeren in de stad Groningen. De andere deelnemende regio`s zijn: Rotterdam, Midden-Brabant (omgeving Tilburg) en oostelijk Zuid-Limburg. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Stichting SOA-bestrijding in samenwerking met de GGD`en in deze regio`s. De resultaten worden in augustus 2003 verwacht.
Doel van het onderzoek is tweeledig: nagaan in hoeverre chlamydia bij de genoemde leeftijdsgroep voorkomt en bepalen of een screeningsprogramma, uitgevoerd door de GGD`en, zinvol en haalbaar is. Zo`n programma – waarbij alle personen uit een bepaalde leeftijdsgroep worden uitgenodigd – is bedoeld om besmettingen met chlamydia beter te kunnen opsporen en verspreiding van de ziekte te voorkomen.
Screening per post: uniek
De deelnemers zijn uitgekozen op basis van een willekeurige steekproef uit de gemeentelijke basisadministratie. Zij krijgen een pakketje thuisgestuurd bestaande uit een informatiebrochure, een vragenlijst en een buisje om urine op te vangen. Vervolgens kunnen zij de ingevulde vragenlijst en het buisje met urine per post terugsturen naar een laboratorium. Dankzij moderne laboratoriumtechnieken is het mogelijk om besmetting met chlamydia via de urine vast te stellen. Betrokkenen hoeven hiervoor dus niet naar een arts. Deze screening per post maakt het onderzoek uniek in Nederland. Positief geteste personen wordt geadviseerd zich te laten behandelen door de huisarts of (anoniem) bij de GGD.