Nieuws

In Martini Ziekenhuis in één dag een ‘klikgebit’

Patiënten met een loszittend ondergebit kunnen in het Martini Ziekenhuis, dankzij een nieuw tandheelkundig implantatiesysteem, in één dag de implantaten met aangepaste gebitsprothese krijgen; een zogenaamd ‘klikgebit’.


Leestijd: 2 minuten

Na een pilot van een jaar past de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie deze noviteit definitief toe. De voordelen van de methode zijn onder meer: een kortere behandeltijd, minder napijn, nog geen acht uur zonder ondergebit en dezelfde dag weer normaal kunnen eten.

“Het mooie aan dit concept is, dat we beginnen met het eindresultaat. De tandarts van de patiënt, of ik, maakt eerst de nieuwe gebitsprothese, die vervolgens als boormal voor de operatie wordt gebruikt. De kaakchirurg past de locatie van het implantaat in de onderkaak vervolgens aan op de nieuwe gebitsprothese”, legt tandarts Hans van Pelt uit. In één dag zet de kaakchirurg de implantaten in de kaak en heeft de tandtechnicus de gebitsprothese zo aangepast dat de tandarts die op het implantaat kan ‘klikken’.

Voordelen patiënt
Voorheen moest de patiënt met een loszittend ondergebit na het plaatsen van de implantaten door de kaakchirurg tien tot veertien weken wachten tot deze waren vastgegroeid in de onderkaak. Gedurende die periode liep de patiënt de eerste drie weken zonder ondergebit en de resterende weken met een zachte onderlaag in het oude gebit. Hij mocht uitsluitend zacht of gemalen voedsel eten. De nieuwe implantaten groeien sneller vast en zijn stabieler, waardoor ze direct grotere krachten kunnen weerstaan. “De patiënt loopt slechts een paar uur zonder gebit, in plaats van een aantal weken. Bovendien voorkom je zwelling én pijn doordat het aangepaste gebit op de implantaten wordt geklikt vóórdat het tandvlees de kans krijgt te gaan zwellen. En niet onbelangrijk: je kunt na de behandeling meteen normaal eten met je nieuwe gebit”, zegt kaakchirurg Gerald Springer.

Spitse onderkaak
De kaakchirurg voegt er wel aan toe dat de nieuwe methode niet voor álle patiënten geschikt is. Patiënten mogen geen hele spitse onderkaak hebben en het kaakbot mag niet te laag zijn. De patiënten die deel uitmaakten van de pilotstudy en waarbij een langdurige follow-up heeft plaatsgevonden, zijn zonder uitzondering zeer tevreden. Springer: “Het protocol staat. We zijn nu klaar voor grote aantallen patiënten.”

De behandeling valt onder de basisverzekering, een aanvullende tandartsverzekering is niet nodig.