nieuws

24 jul 2013, 09:09

In Groningen hebben dichters het nu voor het zeggen - in de Prinsentuin

Vandaag, donderdag en vrijdag hebben dichters het voor het zeggen in Groningen, althans in de Prinsentuin. In een voor Nederland uniek evenement laten hedendaagse dichters horen en zien dat poëzie nog lang niet op sterven na dood is en dat, ook in deze tijd, gedichten van grote betekenis zijn.

Als vanouds lui in het schaduwrijke gras van de Prinsentuin luisteren naar de mooiste en spannendste voordrachten - van, onder vele anderen, Mischa Andriessen, Tjitske Jansen, Mustafa Stitou, Hanneke van Eijken en Erik Lindner. En een nieuwe generatie dichters, vers van Doe Maar Dicht Maar. Een ultravette mix van gospelfolk en poëzie uit Berlijn op het openingsfeest in de Puddingfabriek. Varen door de Groningse grachten onder begeleiding van jonge schrijvers die zingen en dichten over hondsdolle melkmannen en donuts...

Kortom, teveel om op te noemen. Op   www.dichtersindeprinsentuin.nl is het volledige programma als pdf te downloaden.

 

Hieronder lichten we weer een paar bijzonderheden uit:

Wandelvoorstelling ‘Van Groningen tot Novgorod’ – vrijdagmiddag 26 juli Een stadswandeling, een lopend concert, een poëtisch verhaal in vele talen: de apotheose van Dichters in de Prinsentuin is alles in één! De 22-jarige stadsdichter Joost Oomen schreef deze unieke en eenmalige voorstelling, waarin hij in de huid kruipt van de historische figuur Rudolph Agricola. Hij en zijn meereizende muzikanten nemen je mee op reis langs verschillende Hanzesteden. Tijdens de tocht kom je dichters uit de regio tegen, van Denemarken tot Estland, onder wie Daniel Hoth, Adam Wiedemann en Vahur Afanasjev. De wandeling eindigt in het schip van de Martinikerk, waar je onder het beroemde orgel een waardige afsluiting van het festival zult beleven.
Start: ca. 15.15 uur (na de voordrachten van Mustafa Stitou en Mischa Andriessen) in de Prinsentuin. Einde in de Martinikerk om ca. 17.00 uur. Deelname gratis. Deze voorstelling werd mede mogelijk gemaakt door de gulle gevers die een donatie deden via Voordekunst.nl, en wordt gerealiseerd in samenwerking met het Peter de Grote Festival voor kamermuziek.

 

Sloop de taalgrens (met tedere woorden) Op donderdagavond 25 juli gaat Bram Douwes in gesprek met Esther Kinsky, Hélène Gelèns en Gregor Seferens over het vertalen van poëzie. Met verder optredens van Mathilde Schelin (Denemarken), Karl Martin Sinijärv (Estland) en Nadja Küchenmeister (Duitsland), en interviews met hun vertalers Roald van Elswijk, Frans van Nes en Pauline de Bok. De polyglotte singer-songwriter Swinder smeedt de taalgebieden aaneen: geen taalgrens blijkt bestand tegen zijn hit “Annemarie”!
Locatie: kapel van de Martinikerk, zaal open 20.00 uur, toegang gratis.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: