Nieuws

IMG: voor elke euro aan schadevergoeding 78 cent aan kosten

Voor elke euro aan schadevergoeding maakte het Instituut Mijnbouwschade vorig jaar 78 cent aan kosten. Dat is meer dan in 2022: toen ging het nog om 62 cent per euro. Volgens het IMG viel het bedrag in 2023 hoger uit omdat er dat jaar minder schadevergoeding werd uitgekeerd maar er wél eenmalig extra kosten werden gemaakt voor de uitvoering van de ingrijpende kabinetsmaatregelen die voortvloeien uit de parlementaire enquête.


Leestijd: 1 minuut

“Wij vinden het belangrijk dat we zo min mogelijk kosten maken voor elke euro schadevergoeding die naar de Groningers en Drenten gaat. Het afgelopen jaar was echter zo uitzonderlijk, dat het kostenplaatje niet representatief is”, zegt algemeen directeur Olivier de Bruijne.

Er werd in 2023 309,7 miljoen euro aan schadevergoeding uitgekeerd, tegen 362,6 miljoen het jaar ervoor, zo blijkt uit het jaarverslag over 2023. De Bruijne: “Wij keerden minder schadevergoeding uit, doordat we Groningers en Drenten de mogelijkheid gaven hun dossier aan te houden in afwachting van nieuw en gunstiger beleid. Hier maakten ruim 11.000 aanvragers gebruik van. Op hun verzoek namen wij dus geen besluiten over hun dossier en keerden daarom geen vergoedingen uit.”

2 miljard

Sinds de oprichting van TCMG, de voorganger van IMG, werden er 392 duizend schademeldingen en aanvragen voor vergoeding ingediend. Daarvan zijn bijna 374 duizend behandeld. In totaal is er afgelopen jaren bijna 2 miljard euro aan schadevergoeding uitgekeerd.